Skip to content

Anwar Ibrahim’s blog & Royal Prerogative…

Assalamualaikum w.b.t & slm sejahtera kpd smua bangsa2 malaysia…

well…baru2 ini awg da commented dalam anwar ibrahim’s blog under artikel “Perhimpunan Selamatkan Kerajaan Pakatan Rakyat Hari Ini (5 Feb)”…and awg terasa begitu ‘teruja’ & ‘kagum’ terhadap beberapa komen pasal comment awg…

wait2…before korang yg dihormati nak baca lanjut…izinkan awg beri komen sikit pasal ‘perang’ di perak sekarang…

diorang selalu sebut Rule of Law…pa dia Rule of Law…ambik pendekatan paling mudah…according to the most famous phylosophy under Constitutional & Administrative Law, Hilarie Barnett (HB),” a. no man is punishable unless his against the law… b. no man is above the law“…

so…memang kita tengok sekarang Sultan Azlan Shah macam bagi keputusan yg berat sebelah…tapi kita kena tengok latar belakang dia…dia bekas Ketua Hakim Negara…& the most learned royal in the world…semestinya baginda juga termaktub dengan undang2 malaysia…the rulers or the kings are not above the law…it is the law rule everyone..to control people behavior & to avoid abuse of power from the running gorvenment..

manakala raja muda nazrin shah…the most learned royal as a lawyer…i would say ‘genius’…& graduated from Oxford University…setiap pandangan & buah fikiran dia amat dititikberatkan dan mempunyai pengaruh yg besar diantara cediakawan2 Malaysia…

however…under the constitution…the kings have a source of ‘Crown power’ (kuasa di-Raja)…which are :

a) Foreign affairs: power to declare war & peace, power to enter treaties, diplomatic relations, disposition of armed forces overseas etc…

b. Domestic : summoning and dissolving Parliment (Seri Paduka Agung) or State (Royals’), appointment of Ministers, granting of honours, prerogative of mercy, pardoning offenders etc.

memang PR cakap ikut kehendak rakyat…tapi kehendak rakyat secara keseluruhan negeri perak atau setakat penyokong PR?…kalau nak buat fresh election…semua rakyat perak harus bersuara yg mereka hendakkan pilihanraya baru…

awg pasti Sultan Azlan Shah mengambil kira kepentingan rakyat…& dia dalam dilema samada hendak buat fresh election or tak..seluruh dunia memerhati kita…& semestinya dia mengambil kira perbelanjaan & duit yg keluar untuk fresh election…dianggarkan belanja tak akan kurang rm25 juta…sekarang kita mengalami krisis ekonomi dunia…apakah kita berlaku adil dengan membazirkan rm25 juta untuk pilihanraya daripada menolong rakyat yg semakin genting ekonomi mereka?…bagaimana dengan orang2 miskin?…bagaimana dgn orang yg berdiri atas pagar?…yg tidak tahu menahu mengenai politik…anak2 kecil…dsb nya…kan jumlah mereka lebih ramai dari penyokong2 PR…law is made by rakyat for rakyat…

Jelas tak?…maybe jelas kan…tak dapat awg nak explain lebih2…coz ianya lebih teknikal…so, pandangan peribadi awg…apa yg sultan buat memang tak melanggar perlembagaan undang-undang…ingat perlembagaan malaysia?…”Kedaulatan undang2 & kesetiaan kepada raja & negara”…

so…apa2 pandangan silalah kita berkongsi sama2…kita generasi pelapis…jangan lah kita buat perkara2 bodoh seperti ini & menjadi ‘teladan’ generasi akan datang…trima kasih… (^_^)v

Di bawah ini antara2 suntingan dari blog anwar: —ada juga orang ingat kita orang sarawak duduk atas pokok…tapi memang benar coz kita duduk atas pokok tapi ada aircond…ada astro…ada parabola…lawak2…nick <awang> tu ana yg punya k…tq…enjoy your reading…

——————————————————————————————————————————

awang Feb 5th, 2009 at 11:48 am

mcm mana rasa bila cita2 nk jd PM suruh MP lain lompat parti??..sedap tak rasa anwar?…rasa oren tak??…

tu lah…org dh cakap…tak nak dengar…knapa bahalol sangat ni??…tu baru perak..belom lagi sarawak..nak berangan nak ambik sarawak?..dengan jadi penasihat pkr di sarawak lu ingat boleh ambik sarawak macam tu je ke?..

EH HELLO!!!…kita org sarawak terus terang cakap tak suka dgn pemimpin dari tanah melayu ni…sorry k…kita org diam tak bermaksud setuju…ikut2 lu punya perhimpunan tak bermaksud menyokong…kita org suka2 je pegi nak tengok setinggi mana bodoh nya pemimpin yg berangan nak ambik sarawak…kami tahu..korang nak sumber2 dari sarawak..cukup lah wahai pembangkang..kita org dah da PBB, SUPP, PRS etc..pa guna sokong org luar kalau da pemimpin yg lebih berintegriti, amanah & bebas dari rasuah berbanding pembangkang dari tanah melayu…lagi pun tak da pemimpin dari borneo yg terlibat dgn liwat & rasuah seks…please k…tolong paham..kalau tak paham buat2 lah paham…even UMNO pn kita org tak suka..sorry k kalau da sapa2 terasa…

ingat lah anwar..awak tu dah tua…rakyat sekarang lbih bijak dari ko tau tak??…ingat ayat ni baik2…”generasi akan datang semesti nya lebih kuat & bijak dari generasi sebelum nya”…so…ini fakta yg kita tak bleh tolak…accept it with your head down k??..haha…

by the way…have a nice day & warm regards from anak jati sarawak…hidup PBB!!!…salam (^_^)v

[Reply]

prihatin Reply:
February 5th, 2009 at 1:13 pm

Salam buat Awang,

Banyak bezanya antara rasuah dan lompat parti. Kalau lompat parti tanpa melibatkan habuan, itu maknanya minda yang bertindak, kalau lompat parti sebab rasuah itu maknanya nafsu serakah yang bertindak. Besar sangat bezanya. Kalau pihak BN nak lompat parti, kita tau diorang dah mula berfungsi tanpa fikir habuan dan nama. Tapi kalau bila dah lompat lepas tu nak lompat balik, jadi kita dah tau, memang orang BN ni, liat nak buang tabiat buruk depa. Bagus bila kita hadapi situasi ni. Kita belajar dari pengalaman. Di masa depan kita tau nak baca muka-muka yang bermuka-muka.

[Reply]

? Reply:
February 5th, 2009 at 2:03 pm

udah le awang kalo takat dok atas pokok dlm utan @ brumah rakit dlm sg bujang senang tu xyah le eksen, kalo org semenanjuang x kesiankn sama serumpun ajak sekali merdeka mau smp sekarng korg jd balaci suku sakat Jems Berok, ada ke manusia bole jd hamba pd kaum BerokšŸ˜€ PODAH!!!!

[Reply]

Malayrights Reply:
February 5th, 2009 at 8:55 pm

WEI ? … K O LAGI PANDAI CAKAP JER .. KO TAK SEDAR KO TU SAPA ?? KO INGAT ORANG SARAWAK MCM DULU KE.. DORANG DAH LAMA LEBIH MAJU DRPD DULU .. ENTAH SAUDARA AWANG DUK UMAH LAGI BESAR DRPD KO.. BAWAK KETE LEBIH BERJENAMA DRPD KO .. TAPI YANG PASTI DRPD JAWAPAN KO .. MARUAH DIA LAGI TINGGI DRPD MARUAH KO YANG HINA PTUIH.. SETANDING DENGAN NAJIS KUMBAHAN.. HANG TAU TAK HANG NI SAMPAH ???

AKU ORANG SEMENANJUNG .. AKU MALU ORANG SEMENANJUNG SAMPAH MACAM KO NI ADA KAT SINI.. NAK PODAH BALIK… !!!!

[Reply]

awang Reply:
February 5th, 2009 at 11:20 pm

huh…klau bkn krana srwk..x da ko bleh taip dlm blog ni..krana kami da niat nk tlg korg supaya terus mantap dlm idup..tp hasil yg kita org bagi korg salah guna kn…pas tu pndai buat maksiat…zina..bohsia..bohjan lah…black metal lah…pa lagi??..smua benda2 yg sesat korg jg yg buat…

sarawak da ke benda2 mcm ni??..klau da coba tunjuk bukti jap…ku nk tgk..sejauh mana ko pandai berfikir..haha…

lagi satu..kan nmpak kebodohan ko..nampak sgt x blaja tinggi…bila ko sebut kita org dudok atas pokok…mmg ko pnya minda tahap terendah sekali..malu ny aku da org melayu befikir mcm ko…patut lah korg senang sgt kena sesat oleh kerajaan langit…aduh2…korg lah pnyebab zmn jahiliah muncul kembali…

jgn korg x bsyukur…bila smpai masa ny sarawak kluar dari malaysia baru korg sedar…baru time tu ekonomi korg runtuh & x da sumber pendapatan nk jana ekonomi korg…peristiwa ni pasti berlaku pd masa akan dtg…mcm time bomb ko tau x…tunggu masa je tu…

and, satu lagi..x payah berangan lah anwar..klau dah kaki liwat sampai bila pn x kan btaubat…justice is served…only the fools don’t know how to think…only saying baseless premises…

pa2 pn…all the best kat korg..seronok tgk korg makin bpecah belah…sama melayu pn mau gaduh sama sendiri…buat parti byk2…bangsa lain senyum je…nk tungu masa org melayu collapse…pastu tu bangsa lain take over & jd lah malaysia seperti singapura…time tu org melayu jd sampah…jd anjing kpd org lain..tahniah2…bl masa tu smpai nnti..jgn harap kami dr sarawak tlg korg…korg buat hal..tanggung lah sendiri…

research has shown that we are better than you all…believe it or not??..do your own research…tq

[Reply]

awang Feb 6th, 2009 at 9:53 pm

thanks malayrights 4 supporting my arguement…w/pun ku org sarawak..ku try sebaik munkin tolong saudara2 ku dari semenanjung ni..kita org klau bleh x nak lah korg bgaduh sesama sendiri…seriously speaking…bangsa2 lain tgh tunggu masa ni…diorg tau..bangsa melayu akan runtuh akhir ny..seperti mana runtuh ny zmn khalifah…seperti mana runtuh ny zaman kegemilangan islam dulu…

kami sedar..byk hak2 kami diberi kpd korg time mula2 sarawak join tanah melayu…kami hanya da satu niat..nak tlg memakmurkan saudara2 kami d tnh melayu agar kita smua terus bsatu padu dan mantap dari segenap segi such as ekonomi, politik dll…yg pling penting…PERPADUAN!!!…kami sngup dtg dari jauh nak menimba ilmu dari korg…dan…malang ny…korang lemah dari segi perpaduan…coba tengok bangsa lain…agama lain…ada ke diorg mcm kita??…bila korg nk berubah??…nak tunggu kita dari sarawak ni quit dari malaysia??…kalau sarawak quit…CONFIRM sabah pn quit…

coba lah datang melawat ke sarawak…x salah kita btukar2 ilmu…jgn tukar2 ilmu hitam sudah…korang x akan mampu handle ilmu2 hitam dari sarawak…haha…pa2 pn…kita generasi muda ni…try to be better from the generations before us…klau kita tau buat ni salah…buat ni x betol..kita adalah bangsa pemuliharaan nya…

memang lah korang da raja…tp coba pikir sejenak…sebenar2 nya raja adalah generasi selepas kita…adakah korg nak generasi selepas korang biadap, kurang ajar, sial dari kita??..nak ke??…klau nak maka lenyap lah identiti melayu suatu hari nanti…pupus lah jati diri melayu nanti…seperti mana ny islam sekarang..ditindas..dihina…dibunuh…dsb nya…

pa2 pn..lagi sekali…tahniah kerana korang semua kerana hampir berjaya menuju puncak kehancuran..kami hanya sedih & mengeleng kepala tanda menyesal beri korang kemewahan…thank you very much…no need to mention welcome…consider it as a gift…hidup org bumiputera sarawak!!!…hidup non-bumiputera!!!…hidup bangsa malaysia!!!…hidup islam!!!… (^_^)v

5 Comments leave one →
  1. February 11, 2009 9:57 pm

    oit.. melampau juak si sorg ya.. ishk2.. tak sangka.. ada jugak org rumpun di sana yang masih belum merdeka dr segi minda mereka. kita hidup dalam abad di mana nak percaya dgn saudara sendiri pun susah. kadang2 saudara pun boleh ambil kesempatan. inikan pula politik negara. belum lagi kalau kita masuk politik dunia. lagi pun apa yang awang cakap memang ada kebenaran nya. bkn sekadar cakap kosong… peace to u bro.. awang… menjwb soklan kau lam blog ku.. err.. ada la nya tegur ku.. huehue..

  2. February 11, 2009 11:07 pm

    aku mok tinggal komen tapi lag gila coz of comment banyk gilak cya.. ko layan juak si ? ya.. nya takut utk menyuarakan siapa identity nya.. so.. org kdak ya sik guna kau layan glak coz nya penakut bah. org yang hanya tauk amik kesempatan. mun public speaking confirm fail.. hauahahaha

  3. awangmadel permalink*
    February 12, 2009 12:51 am

    malas dh ku layan sial ? ya…mn ny bena org hebat sure ny brani mdh diri ny sapa…byk org kutuk ny dlm blog anwar ya…terok nang terok…

    ya lh…bena kata ko..mn public speaking confirm ny fail..haha…

  4. nuruluna permalink
    March 11, 2010 9:13 pm

    hahaha….hahahaha….aku senyum ajak…ktk mok tauk sumthing awag??
    “negara” adalah masa depan yang kita pinjam dari generasi akan datang…..mun bait di tangan kita…baitlah jadinya…mun lingkup…lu fikirlah sendiri

  5. awangmadel permalink*
    March 13, 2010 9:08 am

    hi nurulula…thanks 4 da comment…yup, i totally agree dgn pendpt kita…knak lah cdak generasi b4 tok x tunjuk teladan yg baik2..bkn senang nk ngajar generasi akn dtg..lbih byk cabaran ny…. (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: